Aktuális híreink : A gyurmázás remek móka és számtalan jótékony hatása van a gyermekekre |
A gyurmázás remek móka és számtalan jótékony hatása van a gyermekekre
TSA 2020.05.12. 05:04

Bölcsődések és óvodások szüleinek figyelmébe egyaránt ajánlom ezt a kis összeállítást.
Napjainkban elég komoly gondot okoz, hogy a gyermekek finommotorikája nem fejlődik úgy, mint a több tíz évvel ezelőtti gyermekek esetében. A tanítónéniknek egyre nehezebb a dolga, a szülők pedig legtöbb esetben csak legyintenek, hogy "Nem jó a kézügyessége. Mit tegyek, az enyém sem volt jó?"
Számos kutatás alátámasztja, hogy a finommotorika fejleszthető, például gyurmázással.
Ebben a cikkben összegyűjtöttem, hogy a gyurmázásnak milyen jótékony hatásai vannak a gyermekekre. Olvassátok figyelmesen, és ha kedvet kaptatok, elő a gyurmákkal, és lássuk az elkészült műveket!
A gyurmázás egy viszonylag egyszerű játéknak tűnik, mégis számtalan jótékony hatással bír. Lássuk csak szépen sorban, hogy melyek ezek!
-
Szem-kéz koordinációt: A látás és a kézmozgás összehangolása folyamatosan fejlődik, ahogy nőnek a gyerekek. Ennek megfelelő fejlődése pedig számos más készségre pozitív hatással lesz a későbbiekben, ezért érdemes lehet a szem-kéz koordinációt már kis kortól fejleszteni. Erre többek között kitűnően alkalmas a gyurma is.
-
Színek, formák tanulását: A különböző színű gyurmák segítségével a legkisebbek is már korán elkezdhetik megtanulni a színek elkülönítését és a nevük megtanulását. Ráadásul a gyurmázással könnyedén megformálható bármilyen alakzat. Míg a rajzolás csak síkban kivitelezhető, addig a gyurma teljesen új kaput nyit meg: a térbeli formák és alakzatok megismerését könnyíti. Elkészítésük során könnyebben megtanulják a gyerekek a gömb, henger, vagy a téglatest megnevezését, és ezekkel a hagyományos formákkal sok újdonságot csempészhetnek alkotásaikba.
-
Kreativitást: A gyurmázás egyik legnagyobb erőssége a kreativitás fejlesztése. Mivel a gyurma anyaga szinte bármire formálható, így a gyerekeknek csak a fantáziájuk szabhat határt. Érdemes lehet kiadni nekik egy-egy feladatot, és ellenőrizni hogyan oldják meg a gyurma segítségével.
-
Izomfejlődést: Nem szabad alábecsülni az izomfejlődés fontosságát sem. Márpedig a gyurma hosszabb idejű gyúrásához jelentős erőkifejtésre van szükség az alkar részéről. A gyurmázással erősödik a csukló, az alkar izmai és az ujjak is.
-
Megfigyelőképességet: Hisz bármit is gyárt a kicsi a gyurmából, azt egy minta alapján másolja. Ahhoz, hogy az a cica tényleg cica legyen és ne oroszlán, minden apró részletet alaposan kell tanulmányoznia egy igazi macskán, és csak utána tudja elkészíteni a saját mini változatát. Ha a végeredmény elsőre mégis oroszlán lenne, szintén alapos megfigyelés révén fogja felismerni, hogy valami nem stimmel vele. Újra és újra meg kell vizsgálnia a cica minden egyes részét, így készítheti el végül a tökéletes cicust, amivel aztán ő is elégedett lesz.
-
Memóriát: Amikor emlékezetből próbálja elkészíteni a zsiráfot, bizony meg kell dolgoztatnia a memóriáját, hogy pontosan maga előtt lássa az állatot: milyen hosszú is a lába? Hogy néz ki a farka és a füle? Mire minden részlet a helyére kerül, a gyerek észrevétlenül is rá volt kényszerítve arra, hogy végig, erőteljesen használja az emlékezőtehetségét.
-
Arányérzéket: Egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora pl. a cica füle a testéhez képest, ezt pedig fel kell ismernie alkotás közben. Ha túl nagyra/kicsire sikerül egy-egy alkatrész, százszor is összegyúrhatja a gyurmagombócot és újrakezdheti egészen addig, amíg nem sikerül leutánoznia a macska testrészeinek pontos arányait.
-
Szépérzéket: Mint minden alkotási tevékenység során, a gyurmázás közben is alakul, fejlődik a szépérzék. Így válnak a gyerekek egyre kritikusabbá saját műveikkel szemben, ahogy cseperednek - kezdetben egy ütött-kopott gyurmaházikót is szépnek találnak, később azonban egyre több apró hibát fedeznek fel, amit ki kell javítani.
-
Finommotorikát, kézügyességet: A kézügyesség fejlődése is roppant fontos, ezért jó a gyerekekkel folyamatosan gyakoroltatni a különböző kézügyességfejlesztő játékokat. Az egyik legnépszerűbb ilyen gyakorlat a rajzolás, de emellett a gyurmázás is alkalmas rá.A gyurmázás bizony néha kemény munka. Nem egyszerű dolog elkészíteni a legapróbb részeket, cérnavékony szálakat sodorni, egymáshoz tapasztani a különféle alkatrészeket úgy, hogy semmi ne nyomódjon össze, mégse essen szét az egész… ahogy egyre többet gyakorolja, egyre óvatosabban illeszti össze az elemeket, egyre pontosabban alakítja ki az apró részleteket: folyamatosan fejlődik a kézügyessége. A nyomkodás, gyúrás, sodrás, dögönyözés hatására pedig erősödnek az ujjai, a csuklója, és tenyerének izmai.
Só-liszt gyurma recept
2:3 arányban keverjünk össze sót és lisztet. Ehhez adjunk egy kis olajat (kb fél kilóhoz elég egy kiskanálnyi). Ezután óvatosan adagoljuk hozzá a vizet, hogy ne legyen túl lágy, ragacsos. Nagyon kevés is elég, már összetapad az anyag. Így formázható.
Ha színes gyurmát szeretnénk, egyszerűen temperát is gyúrhatunk bele (ekkor kicsit kevesebb víz is elég). Ha még mindig a természetes anyagok felhasználását tartjuk szem előtt, színezzünk fűszerekkel: kakaó, kávé barnára színez (más-más árnyalatra); paprikával pirosra festhetünk, a kurkumától szép sárga lesz. Eresszük szabadjára a fantáziánkat!
Borsot használhatunk szemnek, szegfűszeget almaszárnak!
Más állagú gyurmánk lesz, ha finomsót használunk, és más, ha durvaszeműt. A lisztekkel is variálhatunk, mindig más az eredmény.
Ha megformáztuk ötleteinket, el akarjuk tenni emlékbe, szárítsuk ki. Tegyük sütőpapírral tepsibe (papír nélkül beleragad), alacsony hőfokon szárítsuk. Sokáig tart, de ha magasabb hőfokra tesszük, megsül, megbarnul (persze, ha épp ez a cél?!).
A megkeményedett, megszárított művünket is folytathatjuk. Ha nem színeztük nyersen az anyagot, egyszerű vízfestékkel, temperával kifesthetjük. Minél sűrűbb festéket tudunk használni, annál jobban befesthetjük. Viszont ilyenkor már óvatosan kell vele bánni, mert így már törékeny.
Főzött gyurma recept
Hozzávalók:
-
25 dkg liszt
-
2 ek só
-
2 ek olaj
-
1 kk. citromsav vagy borkősav (hogy ne penészedjen meg)
-
3 dl víz
Elkészítés:
Keverj össze minden szárazanyagot, majd add hozzá a vizet és az olajat. A legkisebb fokozaton folyamatosan kevergetve 15-20 percig főzd a masszát. Ha eleinte ragacsosnak vagy darabosnak tűnik, ne add fel - akkor lesz kész, ha már nagyon nehezen lehet keverni. Amikor kihűlt, jól gyúrd át egy zacskóban, majd tedd egy jól zárható dobozba. A gyerekek imádni fogják!
Színezés: ha barna színű gyurmát szeretnél, a liszthez tegyél kakaóport, ha sárgát, akkor pedig kurkumát. Haszálhatsz folyékony ételfestéket vagy temperát is, ebben az esetben olyan árnyalatú lesz a gyurma, amilyen a festék színe.
Forrás:
|